• IMG-45add61c0ec8be9636bd16d007589473-V_resize
  • IMG-4fcccf6ca39de77dfcac6dbbc755ddd8-V_resize
  • IMG-5b3beaff861e6f80e2dd61e8aff22bea-V_resize
  • IMG-b894e3eaef802504e7f39e9139a8373c-V_resize

 

Četvrti ciklus edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru'' počeo je juče u Press sali Kulturnog centra ,,Nikola Đurković'' Kotor. Održana je tematska radionica pod nazivom ,,Festival sredine jeseni''. Ovaj praznik žetve, punog mjeseca i porodičnog okupljanja (kineski: 中秋节 pinyin: Zhōngqiūjié) je, nakon Kineske Nove godine, drugi najveći tradicionalni kineski festival, koji je ove godine u Kini proslavljen 1. oktobra, odnosno 15. dana osmog mjeseca lunarnog kalendara. Na jučerašnjoj radionici polaznici su u toku predavanja praćenog prezentacijom, pjesmama i video materijalom učili o porijeklu i simbolici ovog praznika odnosno uporištu koje način njegovog proslavljanja ima u kineskoj kulturi, običajima, tradicionalnoj hrani i piću koja se ovom prilikom priprema, ,,Mjesečevim kolačima'', legendi o Chang’e (嫦娥)- boginji mjeseca čiji lik prožima mnoge običaje u vezi sa ,,Festivalom srednje jeseni'' u Kini. Ovo je bila prilika da se kroz pjesmu i ,,Igru znakovima i brojevima'' nauči nešto više o ključnim terminima koji su u vezi sa ovim praznikom, načinu čestitanja na kineskom jeziku uz pisanje jednostavnijih ključnih karaktera.
Pored upoznavanja sa kineskim jezikom radionice ,,Kineski kroz igru'' podrazumijevaju i održavanje tematskih radionica iz oblasti nauke o Kini, kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u Kini što je nastavljeno i tokom novog ciklusa. Predavačica na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog i predsjednica Udruženja za promociju sinologije Kotor.
Radionice su besplatne, održavaju se u organizaciji Kulturnog centra ,,Nikola Đurković' Kotor, Gradske biblioteke i čitaonice Kotor i Udruženja za promociju sinologije Kotor, ponedlejkom u terminu od 16 do 17:30 časova u Press sali Kulturnog centra.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka