Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Obavještavamo Vas da je 29. 11.2010. godine u kancelarijama Delegacije Evropske Unije u Podgorici, direktor Kulturnog centra ''Nikola Đurković'' Saša Milošević potpisao Ugovor o realizaciji projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige u prisustvu Enrique Aguado Asenja, rukovodioca projekata za demokratsku stabilnost – Operativni sektor i Jasmine Bajo, v.d. rukovodioca Gradske biblioteke i čitaonice Kotor. Ugovor je prethodno potpisao šef Delegacije Evropske Unije u Podgorici, ambasador Leopold Mauer.

Ovo je prvi projekat u domenu kulture koji zajednički realizuju Gradska biblioteka i čitaonica Kotor sa Dubrovačkim knjižnicama, a koje finansira Evropska zajednica iz sredstava opredijeljenih za prekogranični program Hrvatska – Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku (IPA) / Cross-Border Programme Croatia-Montenegro under the Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA) Component II, allocations for 2007 and 2008. Saradnici na projektu i partneri su: NVO ProStory i Matica hrvatska. Ukupna vrijednost granta je 75000eura za obje strane.

Cilj projekta jeste podizanje nivoa bibliotečke, kulturne i edukativne razmjene između građana i institucija u međugraničnoj regiji između Hrvatske i Crne Gore, kao i uspostavljanje redovne saradnje institucija i partnera u Hrvatskoj i Crnoj Gori, Dubrovniku i Kotoru i redovne razmjene informacija o knjižnom fondu i obogaćivanje istog. Predviđaju se takođe radionice za studente i predavanja za bibliotekare, čime će se omogućiti razmjena i podizanje nivoa stručnih znanja. Kroz promocije kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Kotora, savremenih djela autora i saradnju hrvatskih i crnogorskih teoretičara, književnika i izdavača omogućiće se razmjena iskustava i znanja o kulturnom, naučnom i književnom nasljeđu i savremenom stvaralaštvu u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Projekat je konstruisan kao skup velikog broja aktivnosti koje će biti realizovane simultano i sukcesivno.

U okviru projekta, realizovaćemo: postavljanje web site-ova koji ce sadržati bazu podataka o bibliotečkim jedinicama biblioteka u Dubrovniku i Kotoru, opremanje biblioteka u Kotoru i Dubrovniku knjigama izdavača iz Hrvatske i Crne Gore, organizovanje promocija izdanja i autora hrvatskih i crnogorskih izdavača u Dubrovniku, Kotoru i Cetinju kako bi se predstavili najznačajniji izdavački i književni događaji, priprema i organizovanje zajedničkih stručnih predavanja koje će omogućiti unapređenje poslovanja biblioteka kroz usvajanje i razmjenu znanja, objavljivanje tri zajedničke publikacije (dramski tekstovi i poezija velikana iz prošlosti ali i savremenih hrvatskih i crnogorskih autora) i najzad radionicu za studente dramskih umjetnosti iz Crne Gore i Hrvatske sa temama koje će se odnositi na zajednički dramski kulturni prostor ali i na inovativne metode savremene prezentacije dramske baštine.
Realizacija projekta je predviđena od 1. decembra 2010. godine do 1. decembra 2011. godine.

Saša Milošević, direktor

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka