Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

IMG 20230321 141037

 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica, povodom Međunarodnog dana poezije − 21. marta, u utorak 21. marta sa početkom u 12 sati organizovala je Opštinsko takmičenje u recitovanju. Svrha ovoga dana jeste promocija čitanja, pisanja poezije, ali i davanje podsticaja i priznanja kako pojedincima, tako i raznim poetskim pokretima.

Takmičenje se održalo za osnovne škole u dvije kategorije: I kategorija od 1. do 5. razreda, II kategorija od 6. do 9. razreda, za srednje škole III kategorija.

Žiri u sastavu prof. književnosti Tina Braić Ugrinić, glumac Slaviša Grubiša i prof. muzike Dušica Ćetković, ocjenjivao je dikciju, prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja, kao i da li je izbor pjesme primjeren uzrastu recitatora.

Učestvovalo je ukupno 26 učenika.

Iz Osnovne škole “ Ivo Visin” Prčanj nastupile su Tamara Pajović i Tamara Ćetković sa mentorkom Jelenom Kitić, kao i Ognjen Konatar i Tatjana Pajović sa mentorkom Tatjanom Došljak.

Iz OŠ “Veljko Drobnjaković” Risan predstavile su se Iva Radović sa mentorkom Sunčicom Radović, Sofija Krivokapić sa mentorom Aleksandrom Marsenićem i Darija Guberinić sa mentorkom Milenom Keleman.

OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” imala je predstavnike Jakšu Vukmirovića i Nikolinu Radošević sa mentorkama Tanjom Roganović i Arnelom Kujović.

Iz iste škole nastupili su Petra Popović sa mentorkom Majom Grgurović, Viktor Danilović i Nikolas Katharos sa mentorkom Aksandrom Sindik- Milićević.

Iz OŠ “ Nikola Đurković” Radanovići predstavile su se Tamara Stanić, Nikolija Šehovac i Sara Ivanović sa mentorkama Milicom Marković i Draganom Kandić, kao i Danica Vukadinović i Georgij Kolesnik sa mentorkom Jasnom Maslovarić.

Iz OŠ “Njegoš” predstavila se Ksenija Kovačević sa mentorkom Radmilom Nikolić, kao i Anastasija Milić i Irina Kaluđerović sa mentorkama Stankom Knežević i Tatjanom Krstićević.

U konkurenciji učenika srednjih škola učestvovali su: Irina Bulajić, Andrea Pagnacco i Miloš Laketić sa mentorkom Sonjom Golub - Klenak, kao i Sara Kuzunović i Elena Simović sa mentorkom Ljiljanom Čolan, predstavljajući Gimnaziju Kotor i Andrijana Dojkić sa mentorkom Mirom Lakčević iz Srednje pomorske škole Kotor.

Najbolji recitatori u I kategoriji su:
Prvo mjesto - Nikolina Radošević (Mika Antić: "Drhtava pesma")
Drugo mjesto - Iva Radović (Ljubivoje Ršumović: "Deca mogu da polete")
Treće mjesto dijele - Jakša Vukmirović (Radmila Simunović: "Imam pravo") i Ksenija Kovačević (Dragan Radulović: "Zelena pjesma")

Nagrađeni u II kategoriji su:
Prvo mjesto - Darija Guberinić (Branko Radičević: ""Vragolije")
Drugo mjesto - Nikolas Katharos (Tode Nikoletić: "Rođenje")
Treće mjesto – Viktor Danilović ( Tode Nikoletić: "Baba Joka i sedam koka")

Nagrađeni u III kategoriji:
Prvo mjesto - Andrea Pagnacco (Miroslav Antić: "Hodajući na rukama")
Drugo mjesto dijele - Irina Bulajić (Radjard Kipling: "Ako") i Sara Kuzunović (Mirjana Bobić Mojsilović: "Ljubavna Pjesma")
Treće mjesto – Elena Simović (Dobrica Erić: "Mak u žitu")

U toku žiriranja, sa učesnicima se družio Tomislav Žegura, urednik Radio Bruškina i NVO Kompas. Tema razgovora bila je Mladi i mediji, uticaj medija na mlade i kako mladi mogu kreirati svoje medije. Program je vodila Irina Bulajić, učenica drugog razreda Gimnazije Kotor.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka