Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

 jasmina

U okviru Treće međunarodne konferencije bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2022“ 18. maja u zagradi Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević'' na Cetinju odžana je panel diskusija na temu ,,(Re)konstrukcija uloge savremenog bibliotekara/ke: izazovi i (uspješne) prakse’’ u organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Udruženja bibliotekara Crne Gore.
Učestvovali su: Dragica Lompar,direktorka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević'', Suzana Tanasijević iz Gradske biblioteke Jagodine, Ivana Janjušević, iz Biblioteke ,,Vlada Aksentijević'' iz Obrenovca, Jelena Petrovska iz NUUB „Sv. Kliment Ohridski“ iz Bitolja, Slavica Glendža, Dragan Mirković, Vjenceslava Ševaljević, Dragana Mirković, Danijela Radulović, Boris Kaluđerović iz Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević'', Ardita Rama iz Narodne biblioteka ,,Mirko Srzentić'' iz Ulcinja, Sanja Vojinović iz Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović'' iz Podgorice, Sofija Jelovac iz Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić’’ iz Pljevalja i Nataša Špadijer iz Gradske bioblioteke i čitaonice ,,Njegoš’’ sa Cetinja. Moderatorka panela je bila Jasmina Bajo, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore.
U jednoj otvorenoj, inspirativnoj, produktivnoj diskusiji učesnici su govorili kako bi biblioteke mogle da zadovolje očekivanja korisnika i zajednice danas. Predstavili su primjere uspješne prakse iz svojih biblioteka, a i ukazali na probleme i izazove sa kojima se suočavaju biblioteke naročito u Crnoj Gori, počev od problema nerješenog statusa narodnih biblioteka, nedostatka budžetskih sredstava za nabavku knjiga, kao same procedure nabavke knjiga i nedostatka kvalitetnih nabavljača. Koleginice iz regiona uputile su na način reguilisanja ovih pitanja u njihovim zemljama i predložile različite vidove saradnje.
Zaključeno je da današnji bibliotekari moraju biti kreativni, imaginativni, analitični, komunikativni ljudi koji su u stanju da se povežu sa zajednicom, prepoznaju njene potrebe i u saradnji sa korisnicima razvijaju one servise koji su najpotrebniji na tom području i koji će podići nivo života u zajednici.

jasmina1

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka