Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • 1
  • 2
  • 3
 

U multimedijalnoj sali JU Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor u okviru Dana Kine u Kotoru u petak 4. februara održana edukativno-kreativna radionica pod nazivom Godina Tigra.
Radionica pod nazivom Godina Tigra je bila otvorena za sve osnovce.
Polaznici izrasta od 6-14 godina iz Kotora i Podgorice i susjednih opština su ovom prilikom učestvovali u izradi tradicionalnih maski i ukrasa karakterističnih za obilježavanje ovog praznika, načinima njegovog čestitanja na kineskom jeziku, učili o najpoznatijim običajima tokom Proljećnog festivala u Kini i njihovom uporištu u kineskoj kulturi. Uz ambijenatlnu muziku u duhu lunarne Nove godine u znaku togra i adekvatnim audio i video materijalom, izradjivali su novogodišnje lampione, maske sa likom tigra, ispisivali kineske karaktere ‘tigar’ i ‘srećna Nova godina’ i saznali šta svaki od znakova kineskog horoskopa očekuje u Godini Tigra. nakon radionice u Staklenoj galeriji Kulturnog centra gdje je postavljena izložba fotografija i umjetnina pobratimskog Xi’ana snimljena je novogodišnja poruka polaznika radionice Dorijana Kovačića i Darka Kaludjerovića upućena ovom
kineskom gradu.
Ovo je još jedna u nizu radionica posvećenih načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u kineskoj kulturi, kao i onih posvećenih drugim aspektima kineske kulture, mitologije i sinologije uopšte. Predavač na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog, a vode se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

  • 5
  • 6
  • 7

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka