Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

IMG dd95233da2455cb59ddf75029204ba45 V Small

 

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor – Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Udruženje za promociju sinologije Kotor u petak 18. juna u Atrijumu kuilturnog centra u terminu od 18:30 do 20 časova organizuju tematsku radionicu za osnovce na temu Festivala zmajevih brodova. Događaj će takođe obilježiti završetak ovogodišnjih edukativno-kreativnih radionica Kineski kroz igru. Festival zmajevih brodova (端午, pinyin: Duānwǔjié) je tradicionalni kineski festival. Datum festivala zasnovan je na lunarnom kalendaru, stoga se taj datum razlikuje od godine do godine po gregorijanskom kalendaru a u 2021. godini se održava upravo tokom ove sedmice. Ima istoriju dugu više od 2000 godina, a vjeruje se da potiče iz perioda zaraćenih država.
Pored trke zmajevih brodova koja predstavlja njegovu najpopularniju aktivnost, obilježavaju ga zdravstveni običaji, pripremanje popularne festivalske hrane, pravljenje ušivenih vrećica i drugih mirisnih predmeta. Polaznici predstojeće radionice će se na kreativan način upoznavati sa najpoznatijim običajima tokom koje će se izrađivati makete zmajevih brodova i lutki zmajeva koristeći raznovrsne materijale kao i ostali predmeti koji su simbol ovog festivala. Ovo je još jedan u nizu tematskih događaja organizovanih u okviru edukativno – kreativnih radionica Kineski kroz igru, ulaz je slobodan. Predavač na radionici biće dr Jelena Stjepčević a vodiće se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka