Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

 slika 7

U ponedjeljak, 10. septembra 2012. godine u Risnu je otvorena renovirana biblioteka i čitaonica "Veljko Ćatović". Jasmina Bajo, sekretar Udruženja bibliotekara Crne Gore je otvorila biblioteku i tom prilikom istakla:

"Podsjećam vas da Risan ima dugu tradiciju civilizacije i kulture, prvenstveno zahvaljujući geografskom položaju i istorijskim prilikama u kojima se razvijao. Stoga ne iznenađuje činjenica da je prva javna biblioteka u Crnoj Gori osnovana baš u Risnu 1835. godine - Biblioteka opštestva risanskog. O njenom radu je sačuvano veoma malo podataka. Pretpostavlja se da je osnovao Vuk Popović najpoznatiji kulturni stvaralac i organizator kulturnog života u Risnu i susjednim mjestima, s početka 19 vijeka. Popović je bio učenik Dositeja Obradovića, saradnik Vuka Karadžića. Osnivač biblioteke u Risnu mogao je biti i Vuk Vrčević i Petar Popović, paroh risanski. Nažalost, ne zna se gdje je biblioteka bila smještena ni koliko je knjiga imala, ne znaju se naslovi literature koju je biblioteka posjedovala, ni koliko je članova imala.

 Biblioteka i čitaonica Veljko Ćatović baštini dugu tradiciju bibliotekarstva u Risnu, gdje je tokom II svjetkog rata radila i Ilegalna biblioteka, a raspolagala je literaturom koja je propagirala komunizam, budući da je na čelu risanske opštine uoči rata bio je komunista-advokat Nikola Đurković. U gradu je bilo i nekoliko privatnih biblioteka čiji su vlasnici bili prosvjetni i kulturni radnici, svještenici i trgovci i drugi ljubitelji i poštovaoci knjige.

   Biblioteka ''Veljko Ćatović'' broji oko 11 000 publikacija klasifikovanih po UDK sistemu. Biblioteka ne posjeduje nikakav katalog, tako da izrada kataloga predstavlja jedan od osnovnih zadataka bibliotekara u narednom periodu, u čemu će im svakako pomoći stručno osoblje Gradske biblioteke i čitaonice Kotor. Nakon izrade kataloga formiraće se referalna i zavičajna zbirka, kao i dječije odjeljenje koje su neophodne za potpuno funkcionisanje jedne biblioteke. Gradska biblioteka i čitaonica Kotor, u cilju obogaćivanja fonda, poklanja dvadesetak publikacija risanskoj biblioteci.

  Izazovi pre kojima se nalaze biblioteke i bibliotekari u današnje doba su višestruki. Prije svega to je složen kulturološki i opštedruštveni problem sa dalekosežnim posljedicama – kriza knjige i čitanja. Bibliotekari treba svjojim znanjem, profesionalizmom, invetivnošću da podstiču na čitanje, upućuju na relevantne naučne izvore i na adekvatan način odgovore zahtjevima informatičnog doba i korisnika, od onih najmlađih, koji tek stupaju u svijet knjige, onih koji knjigu ponekad zanemaruju iz različitih razloga, prvenstveno pod uticajem savremenih trendova koji prednost daju drugim medijima, do onih kojima je knjiga svakodnevno potrebna, a zahtjevi visoki.

Citiraću uvaženu kolegincu, direktoricu Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, g-đu Nevenku Mitrović : Naša misija jeste, da uprkos pritisku globalnog tržišta najprofitabilnijih knjiga, na diskretan način ukazujemo na prave vrijednosti u literaturi i nauci, kako bi se knjiga , kao temeljna civilizacijska vrijednost ponovo čitala, poklanjala i povratila status kulturnog prestiža pojedinca, porodice i sredine.

Ističem da je stepen razvoja bibliotekarstva, u bilo kom društvu, ogledalo kulturnog i civilizacijskog stanja zajednice. Bibliotekarstvo treba podići na viši nivo ne samo kvalitetnim kadrovima, nego i većim materijalnim izdvajanjem te osmišljenim planom djelovanja, što predstavlja i ovaj događaj, kada simbolično otvaramo renoviranu risansku biblioteku i čitaoniocu ‘’Veljko Ćatović’’ u Risnu. Stoga se prije svega zahvaljujem inicijatorima ove ideje Društvu prijatelja grada Risna, Mjesnoj zajednici Risna i Organizaciji žena Risna. Zahvaljujem se i sponzorima koji su obezbjedili sredstva za renoviranje biblioteke Opštini Kotor – direkciji za izgradnju i uređenje prostora, Luki Kotor i Bolnici Vaso Ćuković iz Risna, zatim Snežani i Jeleni Vidović koje su vrijednim radom i uz stručnu pomoć izvršile reviziju fonda, Miri Bojanić, koja je godinama radila u biblioteci, medijima koji su propratili ovo otvaranje, kao i djeci iz osnovne škole Veljko Drobnjaković koja su dobila besplatnu članarinu i koja će , nadam se, biti najčešći korisnici bibliotečkog fonda risanske biblioteke i čitaonice."

Sa najljepšim željama otvaram biblioteku i čitaonicu Veljko Ćatović za sve sadašnje I buduće ljubitelje knjige!

  • slika_1
  • slika_2
  • slika_3
  • slika_4
  • slika_5
  • slika_6
  • slika_7

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka