Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

97565260 2959956070764477 1568774162489540608 o Small

"Učimo kineski’’ – poruka je Nikolasa Katharosa, polaznika edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru'' iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje V/2.

Sa kineskim jezikom koji koristi najveći broj ljudi na svijetu, čiji karakteri predstavljaju jedini živi stari jezik na svijetu, na kreativan i zabavan način upoznavali su se kotorski osnovci tokom tri ciklusa radionica ,,Kineski kroz igru''.
Kinesko pismo je čudo u povijesti ljudske civilizacije i također je vrsta u stara vremena, Kinezi su stvorili likove koji izgledaju kao crteže. Koriste linije za izravno uvođenje stvari. Broj tih likova relativno je mali, ali i dalje služe kao osnova karakternih kineskih likova, od natpisa na životinjskim kostima i kornjačevim oklopu do današnjih dana, sve su linije i oblici Misterija tradicionalnog kineskog slikarstva i slika nalazi se u njenim redovima. Kultni likovi razlikuju se od onih koji se koriste u drugim kulturama. Koriste konačne linije koje omogućavaju pokrivanje i reprezentativnih karakteristika stvari. Tokom prvog ciklusa edukativno-kreativnih radionica,, Kinezima kroz igru ' ' ' u ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ponuđene su različite aktivnosti s jedne strane, od sudionici su zamoljeni da prepoznaju i slikaju grafički dijelovi znaka. S druge strane, skrenuo pažnju na postojeći odnos elemenata u prirodi i postojećih znakova. Pored ovih aktivnosti, odnos drevnih znakova i modernih slova. Sudionici su vježbali vizualno prepoznavanje karaktera, učili prve slobodne kineske likove prateći ispravan raspored pokreta i poštivanjem kvadratnog oblika karaktera i smjera povlačenja linija. Tijekom drugog ciklusa podjednako smo se usredotočili na slovo i govorni jezik, rad s grupama fokusirani na govorenje kineskog jezika uz učenje određenih elemenata pisma uz stvaranje zabavne atmosfere učenja i otkrivanja novog jezika i kulture.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka