Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

O dugmetu i sreći Small

„Mali Jovan ima cerebralnu paralizu i osjeća se vrlo usamljeno kao drugačije dijete u školi, pa počinje da se druži sa jednim nasmijanim dugmetom. Kad u nastupu neraspoloženja baci dugme kroz prozor, otkriva novu drugaricu, Milicu koja mu je poklonila dugmad sa svoje odeće da ga uteši. Milica prolazi kroz teške trenutke jer je njen tata našao drugu ženu, pa joj druženje sa Jovanom pomaže da se nosi s tugom. Ona uskoro postaje centar Jovanovog sveta i izvor njegove sreće i inspiracije, sve dok ne počne da mu se poverava o svojim simpatijama. Već na pragu puberteta, Jovan se tako suočava s prvim ljubavnim problemima.

Kratki roman Jasminke Petrović „O dugmetu i sreći“ povezan je s međunarodnim uspehom filma „Zlogonje“, Raška Milovića, za koji je kao predložak poslužila embrionalna verzija ove knjige (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2005). Upravo je uspeh „Zlogonja“ podstakao autorku da napiše novu, proširenu verziju, sa dosta dodatih dešavanja i dijaloga, čime još uspješnije uvodi čitaoce u intimni svet malog Jovana i u razvoj njegovog odnosa sa Milicom...“

 

Izvor: http:/knjigoskop.com/o dugmetu i sreci/

knjige savremene 27 Small

“Knjiga „Banda neželjenih ljubimaca“ je namenjena deci školskog uzrasta, mada se i oni stariji verovatno u njoj mogu pronaći. U pitanju je jedan avanturističko – futuristički roman u kojem su glavni likovi životinje, antropomorfizirani likovi, kao i u svakoj basni. Radnja romana je smeštena u jednoj prodavnici životinja gde na početku zatičemo junake, njih desetak, bez svesti o životu u slobodi. Kada im se pruži prilika da tu slobodu ostvare, oni se ne snalaze baš najbolje u tome, ali su prinuđeni da je osvoje da bi opstali, jer to nije pitanje izbora. Prati se akcija, koje ima puno, počevši od životnog puta ljubimaca započetog u toj prodavnici, a koji neki i završe tokom trajanja radnje. Inspirisan sam bio knjigama, koje sam čitao u detinjstvu, i koje su na mene ostavile trag. U knjizi sam naveo dva citata iz „Knjige o džungli“ i „Bambi“, kojima sam demistifikovao ono što sam hteo. To je dijalog sa piscima koji se nisu pokoravali ulepšavanju sveta, već su na realan način pripremali decu za ono što ih očekuje. Suočavali su ih sa situacijama koje su neminovne da im se dese tokom odrastanja, kazao je autor za za portal “I love Zrenjanin”..

https://ilovezrenjanin.com/kultura/banda-nezeljenih-ljubimaca/

sofija Small

“Jedna sasvim obična devojčica po imenu Sofija dobija sposobnost da pravi pahulje. To je dar koji su mogle da poseduju samo vile. Ravnoteža Vrhovnog reda između sedam svetova je zato poljuljana. Čitaoci prate avanture male devojčice dok ona otkriva smisao poverenja, ljubavi, poštovanja... A onda shvata da svako dete poseduje magiju...”

Odlomak :

’’Nikada Crni Čarobnjaci nisu bili ovoliko blizu ostvarenja svoga sna da zavladaju u svih sedam svijetova. Moć koja nekome ne pripada mora da bude vraćena do poslednjeg dana zime. U suprotnom, zid bi mogao da nestane zauvijek. Bilo je dovoljno samo da jedna djevojčica nikada ne poželi da vrati dar koji je dobila…”

Izvor:
https://www.korisnaknjiga.com/sofija-i-carobna-basta-naslov-137202

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka