Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • Nova_slika
  • Nova_slika_1
  • Nova_slika_2

U nedjelju, 07. jula u multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, vd direktorica Marija Bernard je dočekala profesore i studente, polaznike radionica ovogodišnje Ljetne umjetničke škole “ArtQuake”.

Prisutne su pozdravile i ujedno otvorile ovogodišnju Ljetnu umjetničku školu Biljana Radovanović Brkanović, prorektorka i redovan profesor Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu i Marija Bernard, vd direktorica Kulturnog centra Kotor. Takođe studentima su se obratili i profesori koji će voditi radionice.

Ovogodišnja Ljetnja umjetnička škola ArtQuake inspirisana je dragocjenim kulturnim naslijeđem grada Kotora, u kome su se vjekovima susretale i prožimale kulture Istoka i Zapada, oblikujući ga kao mjesto izuzetne ljepote, autohtonog i neponovljivog kulturnog i umjetničkog naslijeđa.

Poput umjetničke ekspedicije, Ljetnja škola će u ovom jedinstvenom rezervatu prirodnog i umjetničkog blaga pronalaziti i mapirati nove kreativne podsticaje. Koristeći savremeni umjetnički jezik, studenti će, kroz individualni i interdisciplinarni rad, moći da ispolje i svoj lični umjetnički senzibilitet i pretoče ga u savremeni koncept. Nasuprot razornim i rušilačkim silama zemljotresa, ovaj projekat nastoji da podstakne i afirmiše umjetničke i stvaralačke potrese. ArtQuake je, dakle, fenomen koji se događa unutar samog umjetničkog bića, potres unutrašnjih organa kao reakcija na spoljašnji nadražaj, tektonsko podrhtavanje tijela u trenutku kad se nađe pred prizorom nesvakidašnje ljepote.

Ljetnja umjetnička škola će trajati od 07. do 13. jula 2019.godine kada će na Pjaci od kina biti održana i prezentacija radova proisteklih iz radionica.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka