Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

LJETNA ŠKOLA plakat

 Univerzitet umetnosti u Beogradu u saradnji sa JU Kulturnim centrom "Nikola Đurkovic" Kotor organizuje Ljetnju školu 2019, koja će se održati od 07. do 14. jula u Kotoru.
Ovogodišnja Ljetnja umjetnička škola ArtQuake inspirisana je dragocjenim kulturnim naslijeđem grada Kotora u kome su se vjekovima susretale i prožimale kulture Istoka i Zapada, oblikujući ga kao mjesto izuzetne ljepote, autohtonog i neponovljivog kulturnog i umjetničkog naslijeđa. Grad Kotor i njegovo područje su 1979. godine proglašeni za prirodno i kulturno-istorijsko dobro i uvršteni na Listu svetske prirodne i kulturne baštine UNESKO. Iste 1979. godine Kotor je stradao u snažnom zemljotresu. Iako su vremenom oštećenja sanirana i spomenicima kulture vraćen pređašnji izgled, razaranje izazvano zemljotresom ostalo je utkano u kolektivno sjećanje grada.
Poput umjetničke ekspedicije, Ljetnja škola će u ovom jedinstvenom rezervatu prirodnog i umjetničkog blaga pronalaziti i i mapirati nove kreativne podsticaje. Koristeći savremeni umjetnički jezik, studenti će, kroz individualni i interdisciplinarni rad, moći da ispolje i svoj lični umjetnički senzibilitet i pretoče ga u savremeni koncept. Nasuprot razornim i rušilačkim silama zemljotresa, ovaj projekat nastoji da podstakne i afirmiše umjetničke i stvaralačke potrese. ArtQuake je, dakle, fenomen koji se događa unutar samog umjetničkog bića, potres unutrašnjih organa kao reakcija na spoljašnji nadražaj, tektonsko podrhtavanje tijela u trenutku kad se nađe pred prizorom nesvakidašnje ljepote.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka